• In samenspraak met

Imane (37)

In mijn bedrijf draait alles om een positieve werksfeer. Daar ben ik heel bewust mee bezig, want toen ik nog werknemer was heb ik duidelijk ervaren dat ongelukkige mensen succes in de weg staan. Happy team, life’s a dream. 

Beeld: Edmond Dantes

Ik hoef er alleen maar ruimte aan te geven

Omdat dit thema zo leeft onder de jongere generaties, hoef ik in mijn eigen bedrijf niet eens echt op een gezonde werk-privébalans te sturen. Ik hoef er alleen maar ruimte aan te geven. En natuurlijk moeten de deadlines gewoon gehaald worden en zijn er duidelijke verwachtingen voor elk teamlid. Maar wil jij ‘s ochtends sporten en ‘s avonds langer doorwerken? Ik zal je geen strobreed in de weg leggen. 

 

Juist meer verantwoordelijkheid

Als ik er op terugkijk is die flexibiliteit misschien wel de grootste drijfveer geworden in mijn ondernemerschap. Zoals ik zelf wil werken, wil ik ook dat mijn werknemers kunnen werken. Dat levert ook eerder meer dan minder verantwoordelijkheidsgevoel op. Een persoonlijk voorbeeld: toen mijn eerste kind geboren werd, was ik nog in dienst bij een ander bedrijf. Toen mijn kind ziek was en niet naar de opvang kon, kreeg ik geen vrij van mijn baas. Ik heb me toen ziek gemeld, terwijl ik dat niet was, om voor mijn kind te zorgen. 

Imane (37):

“Het is zo jammer dat sommige werknemers geen open gesprek kunnen voeren met hun werkgevers.”

Liever ziek melden dan om zorgverlof vragen

In mijn eigen bedrijf wil ik dat koste wat kost voorkomen. Het is zo jammer dat sommige werknemers geen open gesprek kunnen voeren met hun werkgevers. Dat ze zich liever ziek melden dan over zorgverlof te beginnen. Dat is niet alleen onrechtvaardig, het knaagt aan het onderlinge vertrouwen. Zulke werknemers zijn vaak ook na een jaar of twee weer weg, naar een plek waarin wel meer flexibiliteit wordt gegeven. Of ze beginnen die plek zelf. 

De naam Imane is gefingeerd. Ook staat de geïnterviewde om privacyredenen niet op het getoonde portret.

Wat is Samenspraak?

Met SamenSpraak leren we hoe we in Nederland willen werken, en hoe juist niet. Ons land zit vol meningen, ervaringen en behoeften die gehoord mogen worden.