Over SamenSpraak

Met SamenSpraak leren we hoe we in Nederland willen werken, en hoe juist niet. Hoe we precies onderzoek doen? Dat vertellen we je graag.

FAQ

Ons land zit vol meningen, ervaringen en behoeften die gehoord mogen worden. De komende tijd vind je ons daarom op straat, aan keukentafels en in buurthuizen.

We gaan met jou en honderden andere Nederlanders in gesprek. We stellen bijvoorbeeld vragen over wat jij belangrijk vindt in je werk, wat je als een fijne werksfeer ervaart of hoe je je tijd verdeelt tussen thuis en werk.

Door die gesprekken leren we hoe we in Nederland willen werken, en hoe juist niet. Verschil mag er zijn. Wat voor de één werkt, werkt niet voor de ander. Hoe we precies onderzoek doen? Dat vertellen we je graag.

Iedereen heeft recht op gelijkwaardige kansen, de juiste behandeling en een veilige werksfeer – of je nou een man of een vrouw bent. Op dit moment is in Nederland nog niet alles eerlijk verdeeld. Dat zien we graag anders. Daarom luisteren we naar de verhalen, behoeften en oplossingen van een grote groep Nederlanders. We kijken naar hun werk-privébalans, de zorgtaken die ze op zich nemen en de onbewuste (of gedwongen) keuzes die daarin worden gemaakt.

Naar jou! We gaan graag in gesprek met iedere Nederlander, of je nou wel of niet werkt. Want alle meningen doen ertoe, dus ook die van jou.

We reizen door heel Nederland; je kunt ons vinden in buurthuizen maar ook op treinstations. In onze agenda zie je waar je ons kunt opzoeken.

Zo doen we onderzoek

De komende tijd gaan we dus op pad om verhalen te verzamelen. Zo horen we graag jouw verhaal, maar ook dat van je buren. Of misschien wel je werkgever. Dat doen we op verschillende manieren.

Beeld: Unsplash
  • onderzoek

Keukentafelgesprekken

Tijdens de keukentafelgesprekken komen we bij gezinnen thuis. Samen voeren we gesprekken over gelijkheid en werk. Hoe wordt de zorg hier thuis verdeeld, en wat vinden we daarvan? Elk gezin ontvangt een SamenSpel: een fysieke gespreksstarter die op een speelse manier helpt om het gesprek op gang te brengen. Een ervaren gespreksleider van SamenSpraak is erbij om vragen te stellen en het gesprek te begeleiden.

meer over keukentafelgesprekken
  • onderzoek

Rondetafelgesprekken

Het bespreken van gelijke kansen op de arbeidsmarkt kan niet zonder het gesprek ook te voeren op de werkvloer zelf. Daarom gaan wij de komende periode in gesprek over ervaringen, behoeftes, obstakels en oplossingen. Op het werk en over werk. Dit doen we met werkgevers (van verschillende bedrijven bij elkaar) en werknemers (binnen één bedrijf, of van verschillende bedrijven samen).

meer over rondetafelgesprekken
Beeld: Azza Kano
  • onderzoek

Groepsgesprek

In een groepsgesprek praat je over het thema werk met ongeveer 15 mensen. Iedereen doet mee vanuit diens eigen perspectief, je buurman of buurvrouw kan het dus heel anders aanpakken dan jij. We praten bijvoorbeeld over hoe jij je tijd verdeelt tussen werk en privé, wat je ideale situatie is op de werkvloer en of er dingen zijn die die situatie nu in de weg staan. De dialoogleider zorgt voor een open en veilige sfeer waarin ieders perspectief gehoord wordt.

Beeld: Marieke Odekerken
  • onderzoek

Op straat

Met onze installatie reizen we heel Nederland door. Zo staan we bijvoorbeeld op stations, maar ook in de voetbalkantine of op de Zuidas van Amsterdam. De installatie ziet eruit als een foodcart, alleen bestaat het menu hier uit levenskeuzes. We vragen aan voorbijgangers of ze een keuzemenu willen samenstellen van hun eigen leven. Want, hoe komt het eigenlijk dat jij nu wel of niet werkt? En ben je daar blij mee, of niet? We stellen open vragen en proberen zoveel mogelijk te ontdekken wat in Nederland wel en niet werkt.

Fases

Fase 1

Verzamelen

Fase 1 draait om het verzamelen van informatie. We praten met veel verschillende mensen die werken en willen weten hoe ze denken over mannen en vrouwen die gelijke kansen moeten krijgen op hun werk. We willen echt begrijpen waarom ze dit belangrijk vinden, welke problemen ze tegenkomen en wat hun ervaringen zijn. Dit doen we om een goed beeld te krijgen van wat de mensen in het algemeen vinden over gelijke kansen voor mannen en vrouwen op het werk.

Fase 2

In gesprek

In fase 2 gaan we verder met het gesprek in de samenleving. We praten niet alleen met mensen die werken, maar ook met werkgevers en familieleden. Door te praten met deze verschillende groepen, kunnen we beter begrijpen wat we in fase 1 hebben ontdekt. We gebruiken eenvoudige en interessante manieren om met werknemers, werkgevers en families te praten. Aan het einde van deze fase willen we een dieper inzicht krijgen in de situatie en ook ideeën bedenken om dingen te veranderen.

Fase 3

Oplossingen

In fase 3 gaan we verder met het bedenken van oplossingen. Nadat we in fase 2 hebben gepraat en informatie hebben verzameld, hebben we nu een goed overzicht van de belangrijkste problemen en mogelijke oplossingen. Hou onze website en socials in de gaten om op de hoogte te blijven!